Sandacz w migdałowej skorupce

Zamiast karpia był sandacz. I, jak to zwykle w rodzinach bywa, okazało się, że powinien być karp. I to smażony, z patelni, a nie pieczony. I w bułce tartej, a nie w migdałach! O!

Jednak, w odróżnieniu od karpia, sandacz jest mięsem chudym, o neutralnym smaku. Jak łosoś jest też rybą wdzięczną, szybko łapie przyprawy i sosy. Warto spróbować, choć nie jest to ryba tania.

 

Składniki:

1 kg sandacza (filet ze skórą)

2 średnie cebule

sól

pieprz czarny

migdałowa posypka:

10 łyżek migdałów

10 łyżek otrębów pszennych

1 średnia cebula czosnkowa

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka otartej skórki cytryny

4 łyżki natki pietruszki

oliwa z oliwek

sól

pieprz czarny

 

Wykonanie:

  • Dzień wcześniej oprawiamy sandacza wycinając ości, czyszcząc skórę z łusek, odcinając płetwy. Tak przygotowaną rybę przekładamy na talerz i posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy plastry cebuli (nie musi być ładnie pokrojona, wyrzucimy ją nastepnego dnia). Rybę wstawiamy na noc do lodówki.
  • Migdały namaczamy we wrzątku, obieramy ze skórek i mielimy.
  • Otręby wykładamy na rozgrzaną (i suchą) patelnię, prażymy.
  • Cebulę bardzo drobno siekamy.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Wszystko mieszamy razem, dodając skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. W razie potrzeby dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, żeby uzyskać konsystencję zwartej masy.
  • Rybę wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy cebulę, a skórę sandacza smarujemy cieniutką warstwą oliwy.
  • Masę migdałową wykładamy na sandacza i wgniatamy ją w mięso. Musimy to robić na tyle lekko, by nie uszkodzić mięsa, ale zdecydowanie, żeby migdały "przykleiły się" do niego.
  • Ostrym nożem kroimy filet na paski i przekładamy je na tackę grillową (blachę wyłożoną folią alumioniową).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200o
  • Pieczemy przez ok. 10 minut. Sprawdzamy i jeśli trzeba pieczemy jeszcze przez 5 minut (mój kawałek był naprawdę mocno zbudowany i wymagał pełnych 15 minut).  A następnie włączamy grzanie jedynie z góry i dopiekamy migdały, aż będą ładnie przyrumienione.

 

Smacznego!


p5rn7vb

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>